FAQ

Lees hieronder onze veelgestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

1Moet de Terrabites verpakking na openen weer gesloten worden opgeborgen?
Ja. Omdat Terrabites vochtig voer is, is de kans op uitdroging groot wanneer de verpakking open blijft staan. Daarom raden we je aan de deksel steeds goed dicht te maken na ieder voermoment.
2Waarom moet ik Terrabites koel en droog bewaren?
Ondanks zorgvuldige behandeling van ons voer, blijft de kans bestaan dat bacteriën en schimmels na verloop van tijd de kwaliteit van het voer aantasten. Deze kans is groter bij temperaturen boven kamertemperatuur of bij natte omstandigheden. Daarom raden we je aan het voer niet in de zon te plaatsen, en te zorgen dat er geen water in de pot kan komen.
3Moet Terrabites in de koelkast bewaard worden?
Nee, dat is niet noodzakelijk. Terrabites is zo behandeld dat het ook buiten de koelkast houdbaar blijft tot 9 maanden na de productiedatum. Bewaring bij kamertemperatuur en niet in direct zonlicht is daarom voldoende.
4Waarom is Terrabites semi-moist?
Het hoge vochtgehalte van Terrabites zorgt voor zachte brokken. Vooral voor jonge dieren is dit gunstig, omdat zij daarmee gemakkelijker de overgang kunnen maken van vloeibare naar vaste voeding.

Daarnaast is de zachtere brok ook zeer geschikt voor diersoorten waarvan de tanden te veel leiden onder harde voeding. Bijvoorbeeld klauwaapjes en egels vertonen vaak op oudere leeftijd tand- en kaakproblemen, als gevolg van het eten van te harde voeding gedurende hun jongere jaren. Zachte voeding kan daarin een uitkomst bieden.

Het hoge vochtgehalte zorgt er daarnaast voor dat dieren die van nature geen of weinig water drinken, toch voldoende vocht binnenkrijgen via hun voeding.
5Wat is semi-moist?
Semi-moist komt uit het Engels en betekent ‘half-vochtig’. We noemen het zo, omdat Terrabites brokjes veel vocht bevatten. De brokjes voelen daarom ook wat zachter aan. De ‘standaard’ krokante brokken bevatten niet meer dan 15% vocht. Aan de andere kant heb je natvoer, zoals blikvoer voor honden of katten. Dat bevat meer dan 45% vocht. Terrabites zit daar met 15-45% vocht precies tussenin, en daarom noemen we het ‘semi-moist’!
6Waarom worden insecten gebruikt in Terrabites?
Insecten worden om verschillende redenen toegepast in Terrabites. Ten eerste zijn insecten een duurzame eiwitbron, die gebruikt kan worden om andere, minder duurzame bronnen (zoals soja en vismeel) te vervangen.

Daarnaast zijn insecten voor veel diersoorten een belangrijk onderdeel van hun natuurlijke dieet. In gevangenschap worden veel reptielen bijvoorbeeld al gevoerd met levende insecten. Om het voor de baasjes (of de oppas) gemakkelijker te maken, kunnen de verse insecten in Terrabites gebruikt worden als (gedeeltelijke) vervanging van deze levende insecten.
7Wat houdt ‘natuurlijke voeding’ in volgens Terrabites?
Onder ‘natuurlijke voeding’ verstaat Terrabites dat dieren zo veel mogelijk de voeding krijgen die ze van nature in het wild zouden eten. Carnivore dieren (‘vleeseters’) eten in het wild verse prooi, wat betekent dat ze naast vlees ook bijproducten zoals haar en botten eten. Dit bereikt Terrabites door bijv. hele insecten of bijproducten uit de visindustrie in het voer te verwerken. Omnivore dieren (‘alleseters’) krijgen daarom een combinatie van plantaardige en dierlijke voeding. De voeding voor herbivore dieren (‘planteneters’) bevat geen of soms een klein beetje dierlijke producten. Want zelfs deze dieren pikken wel eens per ongeluk een insect mee wanneer ze planten eten!
8Zijn insecten het enige duurzame ingrediënt dat gebruikt wordt in Terrabites?
Nee. Naast insecten worden ook andere duurzame ingrediënten gebruikt. Denk hierbij aan restproducten van de humane voedselindustrie, zoals visresten.
9Waarom maakt Terrabites gebruik van duurzame restproducten?
NGN wil zo veel mogelijk grondstoffen gebruiken die niet concurreren met grondstoffen voor humane voeding. Dit wordt gestimuleerd door de FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) en gebeurt in de diervoederindustrie al vele jaren.

Daarnaast geloven we bij Terrabites dat er geen ‘afval’ bestaat, maar slechts reststromen en bijproducten. Door deze producten te gebruiken, dragen we bij aan een zogenaamde ‘circulaire economie’.
10Kunnen Terrabites producten gemaakt worden van alleen maar duurzame restproducten?
Helaas niet. Niet alle grondstoffen bevatten voldoende stoffen om:
• dieren optimaal te laten groeien
• de weerstand van dieren te ondersteunen
• de brokken een goede binding en uiterlijk te geven.

Om dit toch te bereiken, moeten daarom een aantal hoogwaardige grondstoffen gebruikt worden. Dit kan dan uiteindelijk toch concurreren met humane voeding. NGN probeert deze hoeveelheid daarom wel zo laag mogelijk te houden.
11Wordt Terrabites geproduceerd met lokale producten?
Ja, Terrabites wordt geproduceerd op basis van zo veel mogelijk lokale producten, uit Nederland. Soms moet hiervan worden afgeweken, in verband met functionaliteit, beschikbaarheid en prijs.
12Waarom worden kruiden gebruikt in Terrabites?
Kruiden worden voornamelijk gebruikt omwille van hun werkzame eigenschappen. Ze kunnen bijvoorbeeld de houdbaarheid van het product verhogen. Daarnaast hebben veel kruiden ook een gunstige werking binnenin een dier. Zo kan het de voedselvertering of de weerstand ondersteunen.

Ook kunnen kruiden worden toegevoegd om het voer een specifieke kleur of geur te geven. Zo ontstaat de gele kleur van Terrabites ‘Insectivore Hagedis’ door kurkuma, in plaats van kunstmatige kleurstoffen. Dieren vertrouwen ook vaak op hun reukvermogen om naar voedsel te zoeken, wat de acceptatie en inname van Terrabites bevordert.
13Hoe lang is Terrabites houdbaar?
Bij normaal gebruik en opslag is Terrabites houdbaar tot 9 maanden na productie.
14Hoeveel Terrabites moet ik dagelijks voeren?
Er is geen vaste hoeveelheid Terrabites die je moet voeren. Dit is namelijk afhankelijk van de diersoort, de leeftijd van je dier, en hoe actief je dier is. Over het algemeen voer je jonge dieren met meerdere kleine porties, terwijl volwassen dieren beter kunnen omgaan met grotere porties op minder momenten.

Hieronder vind je enkele richtlijnen per diergroep:

Vogels: Voer dagelijks ongeveer 10% van het lichaamsgewicht van je vogel. Dit mag iets meer zijn wanneer je vogels erg actief zijn (bijvoorbeeld als ze veel rondvliegen buiten hun kooi/volière). Ook als ze eieren of jongen hebben, mag je wat meer voeren. Ze hebben dan namelijk extra energie nodig om hun jongen groot te brengen.

Reptielen: de meeste volwassen reptielen hoef je slechts eens per ongeveer 3 dagen te voeren. Geef per voerbeurt iets meer dan je dier in één keer op eet. Het overgebleven voer moet dan bij voorkeur een dag later wel zijn opgegeten. Als er dan nog voer over is, kun je dit het beste verwijderen uit het verblijf, om ongedierte en een vies verblijf te voorkomen. Vul Terrabites het liefst aan met vers voer, zoals groenten, fruit of levende insecten. Jonge reptielen kun je dagelijks voeren. Zorg er hier ook weer voor dat de porties niet te groot zijn, waardoor veel voer zou kunnen blijven liggen. Geef dan liever meerdere kleine porties verspreid over de dag.

Vissen: Voer dagelijks ongeveer zo veel dat de vissen het voer binnen enkele minuten op hebben. Houd er rekening mee dat vijvervissen weinig tot niets eten gedurende de koudere maanden (ongeveer november t/m maart). Als koudbloedige dieren zijn ze ‘s winters minder actief en verschuilen ze zich onderin de vijver. Ze hebben daarom minder of zelfs geen voer nodig in deze maanden.